Het ontwerpen en inrichten van een nieuwe badkamer kan een flinke uitdaging zijn. Hoe ga je ermee om als je een badkamer zonder raam hebt en dus geen natuurlijk licht of ventilatie? Wij helpen je daar natuurlijk graag bij. In deze blogserie geven we je tips en tricks hoe je omgaat met een uitdagende vorm of indeling van je badkamer. Deze keer geeft Sanidirect-adviseur Ismail Turkmenoglu advies over een badkamer zonder raam.
Ruimte creëren
In een badkamer zonder raam kunnen kleine aanpassingen een groot verschil maken. Het gaat erom dat je de ruimte op de juiste manier gebruikt en de illusie van ruimte creëert waar er eigenlijk geen is. Maar hoe doe je dat precies?
Licht en open
“Wat we vaak aanbevelen,” vertelt Ismail, “is het gebruik van lichte kleuren en natuurlijke materialen. Zoals beige of zandkleurig, helemaal wit hoeft heus niet. Of denk aan een lichthouten meubel. Dat kan allemaal bijdragen aan het creëren van een ruimtelijk effect. En probeer de ruimte zo min mogelijk hokkerig te maken met veel vierkante ontwerpen en kastjes en deurtjes. En kies bijvoorbeeld een inloopdouche in plaats van een douchecabine."
5 tips van Ismail voor het indelen en inrichten van een badkamer zonder raam:
1
Ga voor lichte, grote tegels
Zoals al gezegd kan het gebruik van lichte kleuren wonderen doen voor een ruimte zonder natuurlijke licht van buiten. Dit geldt dus ook voor tegels. Kies daarbij voor een grote tegel. Doordat je minder voegen hebt, oogt dat een stuk rustiger. Daarbij is het ook makkelijker schoonmaken - een win-win!
2
Houd de indeling rustig
Een overvolle badkamer voelt al snel benauwd aan, vooral zonder raam. Ismail adviseert om de inrichting rustig en minimalistisch te houden. Dus een open inloopdouche in plaats van een douchecabine kan bijvoorbeeld bijdragen aan de ruimtelijkheid. En onthoud: niet alles hoeft volgepropt!
3
Badkamer ventilatie
Hoe ga je te werk wat betreft de ventilatie als je niet een raampje open kan zetten? Want niemand houdt van schimmel in de badkamer. Kijk of er mogelijkheden zijn voor ventilatie naar buiten door middel van bijvoorbeeld een rooster. Als dat niet mogelijk is, raden we aan om een ventilatie op de centrale afvoer te plaatsen. Nog een kleine truc die we toepassen: zorg dat je deur aan de onderkant een halve centimeter hoger hangt, of haal er een halve centimeter af. Op die manier heb je ook verse luchttoevoer. Die verse lucht is natuurlijk belangrijk tegen vocht in de badkamer, dus hou de badkamer deur open na het douchen.
4
Anti-condens spiegel
Ga voor een anti-condens spiegel. Dit is een
spiegel met verwarming erachter. Als je die aanzet, beslaat de spiegel dus niet. Kies qua grootte voor een spiegel die net zo groot is als het badkamermeubel, zodat het één geheel wordt.
5
Een afwijkende tegel of wand
Stel je hebt in de hele badkamer lichte tegels gebruikt, dan kan het mooi zijn om op één wand een afwijkende tegel of kleur toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan zeegroene visgraattegels. In plaats van een raam dat je muur onderbreekt, ontwerp je een ander element wat dat doet. Wanddecoratie of een nisje werken ook goed.
Kortom, hoewel het inrichten van een badkamer zonder raam een uitdaging kan zijn, betekent het niet dat de ruimte minder stijlvol of functioneel hoeft te zijn.
Heb je nog vragen over de vorm of indeling van jouw badkamer? Je kunt altijd terecht bij een Sanidirect bij jou in de buurt voor advies van een van onze adviseurs.
Maak een afspraak