Advies op maat: mindervalide- of seniorenbadkamer

Advies op maat: mindervalide- of seniorenbadkamer

Het ontwerpen en inrichten van een nieuwe badkamer kan een flinke uitdaging zijn. Vooral als er aanpassingen nodig zijn voor mindervaliden of met het oog op ‘de oude dag’. Hoe maak je een badkamer toegankelijk, veilig én stijlvol. Hoe zorg je voor extra gebruiksgemak? Onze adviseur Jan-Bart staat klaar met tips en tricks om je te helpen. Hij laat zien hoe je de badkamer kunt aanpassen om het comfortabel en veilig te maken – zonder in te leveren op stijl.

Aangepaste badkamer voor mindervaliden of senioren

“Of je nu beperkte mobiliteit hebt of rekening wilt houden met de toekomst; een goed ontworpen badkamer kan je helpen (langer) zelfstandig te blijven en je veiliger te voelen. Jan-Bart houdt bij het ontwerpen voor mindervaliden of senioren altijd hun behoeften voor ogen: “Voor rolstoelgebruikers is een ruime, open indeling met minstens 120 cm draairuimte belangrijk. Dat is niet alleen handig voor de persoon zelf, maar ook voor verzorging. Voor een senioren badkamer (levensloopbestendig) hoef je minder grote veranderingen door te voeren, maar een brede doorgang is wel belangrijk. Kies ook voor stroevere vloertegels om valpartijen te voorkomen.”

rolstoelvriendelijke badkamer

Slimme aanpassingen

“Een toegankelijke badkamer of rolstoelvriendelijke badkamer hoeft niet aan stijl in te leveren. Jan-Bart: “Kies bijvoorbeeld wel voor regulier assortiment, maar maak daar slimme keuzes mee. Plaats bijvoorbeeld het toilet iets hoger voor meer comfort en toegankelijkheid. Ook hoef je niet per se een speciale douchestoel aan te schaffen; een bankje in de (senioren) inloopdouche, gemaakt van dezelfde tegels als de rest van de badkamer, biedt veiligheid en comfort zonder afbreuk te doen aan uitstraling. We zoeken altijd naar praktische ontwerpoplossingen die ook visueel aantrekkelijk zijn.”

5 tips van Jan-Bart voor een toegankelijke en veilige badkamer



 
1

Inloopdouche met vouwdeuren

Vouwdeuren zijn ideaal voor kleine badkamers of voor extra toegankelijkheid. Ze verminderen het risico op beknelling en bieden makkelijke toegang voor rolstoel- of rollatorgebruikers, omdat ze volledig te openen zijn.
vouwdeuren
 
 
2

Badkamer hulpmiddelen

Handgrepen bij douchecabine, bad en toilet bieden extra steun voor in- en uitstappen. Denk bijvoorbeeld aan de Emco douche glijstang, die niet alleen als steun dient maar ook als handige plek om de (tweede) douchekop te bevestigen. Extra slim: installeer deze glijstang vlak bij de douche-ingang, zodat een hulpverlener de handdouche moeiteloos kan bedienen zonder de inloopdouche of cabine in te hoeven stappen.
hulpmiddelen badkamer
 
 
3

Verhoogd toilet met douchetoilet

Een verhoogd toilet op 48 cm hoogte in combinatie met een douchetoilet biedt comfort en gemak voor senioren en mensen met beperkte mobiliteit. Het verhoogde design maakt zitten en opstaan makkelijker, terwijl het douchetoilet met reinigende waterstraal zorgt voor extra hygiëne en zelfstandigheid.
verhoogd toilet
 
 
4

Vrijhangende wastafel

Kies voor een vrijhangende wastafel in plaats van een badmeubel, zodat je er als rolstoelgebruiker makkelijker gebruik van maakt door de beenruimte die zo ontstaat. We bieden wastafels met extra afzetruimte en spiegelkasten voor opbergruimte zonder bukken.
vrijhangende wastafel
 
5

Instapbad

Verzot op badderen? Kies voor een instapbad met een deurtje. Dit zorgt voor een lage instaphoogte, zodat je makkelijk in de kuip kunt komen zonder te klimmen.
instapbad

Uitgelicht: sunshower

“Een sunshower is een innovatieve toevoeging aan de senioren- en mindervalide badkamer. De infraroodstraling verwarmt en ontspant de spieren, wat verlichting biedt bij klachten. Bovendien geniet je van een omhullende, warme ervaring (vergelijkbaar met die van een warm bad). Het infraroodlicht zorgt ook voor een gezonde dosis vitamine D, belangrijk voor sterke botten en een goed humeur. Dat is voordelig als je minder tijd buiten kunt doorbrengen. ”

Heb je vragen over de vorm of indeling van jouw levensloopbestendige senioren- of (semi)mindervalide badkamer? Je kunt altijd terecht bij een Sanidirect bij jou in de buurt voor advies bij een van onze adviseurs.

Maak een afspraak